Η Οπτική Επικοινωνία μας αφορά όλους!

Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories, έρχεται το τριήμερο 18-20 Μαρτίου, στη Λευκωσία, με θέμα την Ανεκτικότητα – Tolerance. Η ανεκτικότητα αποτελεί μια σημαντική ηθική αρετή που εμπνέει όχι μόνο τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την αποδοχή της, αλλά ταυτόχρονα και μια στάση ζωής που μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ατομική ευτυχία και ευημερία, όσο και στην αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Γης.

Το φετινό Graphic Stories περιλαμβάνει οκτώ [8] διαλέξεις, τρία [3] δημιουργικά εργαστήρια, μια [1] διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό και ένα [1] διαδραστικό installation.

Graphic Stories – Στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, από την EFA

Το Graphic Stories έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association [EFA] και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2021. Tο Συνέδριο βραβεύτηκε επίσης για την καινοτομία και την εφευρετικότητα, με το ειδικό σήμα Badge of Invention, ενώ απέσπασε και την ειδική διάκριση Remarkable Arts Festival για το 2021, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Graphic Stories είναι το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών και απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών. Αφορά τους επαγγελματίες, φοιτητές ή μαθητές, γραφίστες, web designers, UX/UI designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3D designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες αυτών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας. Το Graphic Stories είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των δημιουργικών και του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.  

Πρόγραμμα 2022

Διαλέξεις
Παρασκευή 18 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 14:00
[παρακολούθηση δια ζώσης & online]

  • Yossi Lemel – Κοινωνικός Σχεδιασμός
    Ο παγκόσμια αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος σχεδιαστής και ακαδημαϊκός από το Ισραήλ καλεί το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι στη χώρα της έμπνευσης στα χνάρια των εικόνων, των λογοτύπων, των εμβλημάτων, των σημάτων, των εμπορικών σημάτων και των εννοιών μέσα από μια περιγραφή των πηγών και των επιρροών του στην τέχνη και το σχέδιο μέσα από τα κοινωνικοπολιτικά του έργα τα τελευταία 30 χρόνια. 
  • Andreas Brandus – Branding
    Iδρυτής και Creative Director του δημιουργικού γραφείου Brandus, με πολυετή δημιουργική πορεία στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα brands διεθνώς και θα μιλήσει για branding προσδιορίζοντας τις ομάδες ανεκτικότητας branding για μια επιτυχημένη δημιουργική στρατηγική.
  • Μπάμπης Σχοινάς – Τιμολόγηση
    Έχοντας μια δημιουργική πορεία για περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο του design και τον εκδόσεων, ο Μπάμπης θα μοιραστεί τις γνώσει και την εμπειρία του για το πάντα επίκαιρο και φλέγον θέμα της τιμολόγησης με βάση την αξία για κάθε δημιουργική εργασία.  
  • Αγαμέμνων Τάτσης – Πνευματικά Δικαιώματα
    Ο διακεκριμένος νομικός Αγαμέμνων Τάτσης θα μιλήσει για ένα διαχρονικό θέμα που απασχολεί κάθε σχεδιαστή – τα πνευματικά δικαιώματα. Ποιοι κανόνες και περιορισμοί ισχύουν στα πνευματικά δικαιώματα, και με ποιους τρόπους και πώς μπορεί ένας δημιουργικός επαγγελματίας να προστατεύσει το έργο του από κακόβουλη πρόθεση και χρήση;
  • Rozina Vavetsi – Graphic Design: The good, the bad & the ugly
    Graphic Designer, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακής Τέχνης και Σχεδιασμού στο New York Tech, θα μιλήσει για τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της γραφιστικής.
  • Κώστας Μάντζαλος – Οπτική κουλτούρα
    Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Frederick, θα μιλήσει για την προώθηση της πολιτισμικής συνείδησης και κατανόηση της οπτικής κουλτούρας μέσα από τη διδασκαλία της τέχνης και του design.   
  • PIN | Πέτρος Παπαπέτρου – Γελοιογραφία, σκίτσο, σάτιρα & χιούμορ
    Ο γνωστός και αγαπητός στο κοινό γελοιογράφος θα μιλήσει για το τι είναι η γελοιογραφία, το σκίτσο, η σάτιρα και το χιούμορ, καθώς και για το ρόλο της γελοιογραφίας στον κυπριακό τύπο, τη σημερινή κατάσταση των εντύπων που φιλοξενούν γελοιογραφίες και το τι περιλαμβάνει μια γελοιογραφία για να είναι πετυχημένη και να κερδίζει τον αναγνώστη 
  • Παναγιώτης Βούλγαρης – Προκλήσεις, απαιτήσεις & δυσκολίες
    Επίκουρος Καθηγητής Γραφικών Τεχνών στο Alexander College αλλά και επαγγελματίας με πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας θα μιλήσει για την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον εμπορικό – επιχειρηματικό κόσμο, τις προκλήσεις, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. 

Την έναρξη του συνεδρίου θα προλογίσει η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κα Μαρία Μιλτιάδου

Εγκαίνια 6ης Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας & Απονομή Βραβείων
Θέμα: Tolerance
Παρασκευή 18 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 20:00

Απονομή βραβείων στους έξι [6] νικητές του 6ου  διεθνή διαγωνισμού αφίσας του Graphic Stories και έκθεση αφισών που περιλαμβάνει τις 50 διακεκριμένες αφίσες του διαγωνισμού πλαισιωμένες από 15 έργα αναγνωρισμένων σχεδιαστών. Ο διαγωνισμός έλαβε συνολικά 1420 συμμετοχές από 45 χώρες, νέος αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά το διαγωνισμό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία.

Διαδραστικό Installation με θέμα την Ανεκτικότητα – Tolerance 

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης αφισών με το ομώνυμο θέμα, ένα διαδραστικό installation θα περιμένει το κοινό στους χώρους του Συνεδρίου. Ο σκοπός του installation είναι η ενεργός και συνειδητή συμμετοχή του κοινού, μέσω της καταγραφής μηνυμάτων και απόψεων σε σχέση με την Ανεκτικότητα. Στόχος της δράσης αυτής είναι να αποτελέσει την αφορμή και να ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο σε σχέση με την ανεκτικότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης και του διαδραστικού installation θα τελέσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, κος Χρύσανθος Φάκας.


Εργαστήρια
Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Μαρτίου 

  • BRANDING, από τον Andreas Brandus
    Σάββατο 19|03, 10:00-13:00
    Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του Βranding, στηριζόμενο στις αρχές που αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνται στο Brand Strategy επιχειρήσεων. Κύριος στόχος είναι να δώσει στον σύγχρονο σχεδιαστή/διαφημιστή τα εφόδια που θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά την οπτική ταυτότητα και επικοινωνία μιας επιχείρησης παραμένοντας πάντα επίκαιρος και σε ζήτηση.
  • ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, από τον Μπάμπη Σχοινά
    Κυριακή 20|03, 10:00-13:00
    Το εργαστήριο θα εμβαθύνει στις τεχνικές της κοστολόγησης με παραδείγματα, απλά σενάρια με σύντομους διαλόγους και roleplay σε όλα τα στάδια. Θα αναζητηθούν διαφορετικές πιθανές προσεγγίσεις για την τιμολόγηση της δημιουργικής εργασίας, ενώ θα συζητηθούν μέθοδοι bracketing, anchor pricing και πως γίνεται η επίτευξη καλής επικοινωνίας και ομαλής συνεργασίας με τον πελάτη. 

Τα εργαστήρια έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει και τα δύο. 

  • Παιδικό Εργαστήρι από την Παναγιώτα Μιχαήλ
    Κυριακή 20|03, 11:00-13:00
    Θέμα: Ανεκτικότητα – Μέσα από το εργαστήρι δημιουργίας Κινουμένων σχεδίων, τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν την έννοια της διαφορετικότητας και να μεταφέρουν θετικά μηνύματα προς το κοινό. Οι μικροί δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τους δικούς τους χαρακτήρες cartoons, εμπνευσμένους από το ζωικό βασίλειο. Τα σχέδια των παιδιών θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια ταινία μικρού μήκους περίπου 3 λεπτών με την τεχνική του Stop Μotion

Όλες οι δράσεις του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία.
Διεύθυνση: Γιάννη Φρειδερίκου 7, 1036, Λευκωσία

Σημαντικές διευκρινίσεις

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει live streaming για online παρακολούθηση των διαλέξεων. Σε περίπτωση αλλαγής των υγειονομικών μέτρων όλες οι δράσεις [διαλέξεις & εργαστήρια] θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.  
Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας.
Kρατήσεις εισιτηρίων: www.graphicstoriescyprus.com/gr/tickets

Το Graphic Stories θέτει ως στόχο την καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Η διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων έχει ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, τη δημιουργία κουλτούρας και αξιών καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο.

Χώρος φιλοξενίας Συνεδρίου:
Frederick University, Λευκωσία

Τις υποτροφίες & τα δώρα του διαγωνισμού προσφέρουν:
Alexander University, Πανεπιστήμιο Frederick, Parachute Typefoundry

Χορηγοί επικοινωνίας:
Εφημερίδα Πολίτης, Ραδιόφωνο Πολίτης 107.6FM, Παράθυρο,
Boussias Cyprus, ΡΙΚ, Ergodotisi, Digital Tree

Με την υποστήριξη των:
Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού

Υποστηρίζουν:
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου – ΟΝΕΚ & Cyprus Computer Society

Υπό την αιγίδα:
του Δήμου Λευκωσίας και της Ένωσης Γραφιστών Καταλονίας 

Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com
Εισιτήρια: https://bit.ly/3gaI8QE
Intro

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager